9:02 PM Posted In Edit This 0 Comments »

MEE KUNGFU / MEE HONGKONG / MEE KANTONIS
(sumber resepi: hanieliza.fotopages)


Bahan A:
500 gm mee kuning [dicelur]
5 biji telur [ dipukul]

Bahan B:
100 gm udang basah [buangkan kulit]
150 gm ayam [dihiris]
1 keping fish cake [potong nipis]
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm brokoli [dipotong]
100 gm bunga kobis [dipotong]
100 gm carrot [potong kecil dan panjang]
5 tangkai baby corn
2 sb minyak masak
2 sb tepung jagung + 1 cawan air ] bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam
2 sb sos tiram
1 sb lada sulah
garam
minyak

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.

0 comments: