11:33 PM Posted In Edit This 0 Comments »

MUFFIN PANDAN

Sumber: myresepi.com

Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula (manis..bole kurangkan ikut selera)
1/2 sk soda bicarbonate
1/2 sk baking powder
1/2 cawan minyak masak
1 cawan santan pekat (kurangkan sedikit kalau santan cair)
1 sb ENO
sedikit perasa Pandan + Warna hijau

Cara menyediakan:

1. Campurkan bahan kering (tepung, gula, soda bicarb, baking powder) kedalam satu bekas.
2. Campurkan bahan basah (santan, minyak, colour, perasa pandan) kedalam satu bekas.
3. Masukkan (2) ke dalam (1), sambil dikacau dengan garpu.
4. Akhir sekali, ayakkan ENO. Kacau dengan garpu, biar sebati, tapi jangan terlebih kacau. rehatkan 5 min.( cukup masa untuk ENO bertindak mengeluarkan bubble)- mungkin tak berapa nampak, tapi mixture akan kurang likatnya.
5. Masukkan kedalam bekas muffin, bakar selama 30 min, 160 deg C. Untuk perasa lain bole try contoh di bawah.

OPTION1: @Banana Muffin@: 2 biji pisang size kecil, 3/4 cawan susu soya OPTION2: @Apple Muffin@: 4 sudu besar Bramley apple source, 3/4 cawan susu soya

0 comments: