3:22 PM Posted In Edit This 0 Comments »

Cotton Soft Japanese Cheesecake
(sumber dari myresepi.com)

Bahan A:
250gm cream cheese
50gm butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
2 sb jus lemon
1/4 sk garam
60gm tepung kek / tepung superfine
20gm tepung jagung (cornflour/cornstar ch)

Bahan B:
120g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
1/4 sk tartar krim (cream of tartar) atau 3/4 sdk jus lemon

Cara menyediakan:

1.Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati.
2.Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama tartar krim, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
3.Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
4.Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara ’bain-marie’ (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar hingga masa).

0 comments: