1:48 PM Posted In Edit This 0 Comments »

AYAM KUNG PAO


Bahan-bahan A:

600 gm isi ayam - potong dadu

tepung jagung

garam


Cara menyediakan:

isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - then goreng dan toskan.


Bahan-bahan B:

100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak

30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang

2 biji bawang besar - potong dadu besar2

4 ulas bawang putih - ditumbuk halus

2 inci halia - ditumbuk halus

1 biji lada bengala hijau- potong lebar2 sediikit

3 sb sos tiram

2 sb sos cili

1/4 cwn air

minyak untuk menumis

garam - kalau perlu

Cara menyediakan:

1. Panaskan sedikit minyak dlm kuali

2. Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan

3. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.

4. Masukkan lada bangala, isi ayam yang telah digoreng tadi, sos tiram, sos cili dan sedikit air. kacau

5. Bila kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api.

6. Siap untuk dihidangkan

1:20 PM Posted In Edit This 0 Comments »


BAKED BEANS CHICKEN

Bahan-bahan:

  • 1 tin baked bean
  • 300 gm ayam - dipotong kecil
  • 3 sb minyak
  • 3 sb tomato sos
  • 1 biji bawang besar - hiris
  • 2 ulas bawang putih - cincang
  • 3 biji cili merah - cincang
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 pokok kecil daun sup –dipotong2
  • kentang goreng -jika suka


Cara menyediakan:

1. Panaskan minyak
2. Tumis bawang putih & bawang besar
3. Masukkan ayam (seeloknya ditutup bagi mempercepatkan daging itu masak).
4. Masukkan tomato sos.
5. Masukkan baked bean dan gaul hingga rata.
6. Hidangkan bersama roti bakar atau garlic bread atau nasi.

1:08 PM Posted In Edit This 0 Comments »


PAPRIK AYAM


Bahan-bahan:
• ½ ekor ayam - dipotong kecil2
• 4 ulas bwg merah - ditumbuk
• 2 ulas bwg putih - ditumbuk
• 1 labu bwg besar – dihiris bulat2
• 2 btg serai - diketuk
• 2 biji buah tomato - dipotong 4
• 5 biji cili padi ( kalau suka pedas boleh tambah lagi)- ditumbuk
• 2 biji limau kasturi - diambil jusnya
• 5 helai daun limau purut - carik-carikkan/buang urat tengah
• bunga kobis, kacang buncis/panjang, carot dan jagung muda – dipotong kecil2
• sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis,bahan2 perasa

Cara menyediakan:
1. Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).
2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air.
4. Masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
5. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang,
perahkan limau kasturi.

1:03 PM Posted In Edit This 0 Comments »


AYAM GORENG LENGKUAS

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam (± 1 kg), potong menjadi 8 bahagian
  • 1 batang serai, diketuk
  • 2 lembar daun salam (bay leaf)
  • 4 cm lengkuas – diparut/dimesin kering
  • minyak secukupnya untuk menggoreng

Bahan yang dikisar

  • 4 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang besar
  • 3 biji buah keras
  • air asam jawa (campuran dari 2 sdm asam jawa & ¼ cwn air)
  • sedikit kunyit basah
  • garam dan gula secukupnya



Cara menyediakan:

1. Campurkan potongan ayam dengan bahan yang telah dimesin dan lengkuas parut dan gaul sampai rata.

2. Dalam sebuah kuali melengkung (sebaiknya guna kuali non-stick), masukkan campuran potongan ayam ini dengan daun salam dan serai. Biarkan diatas api sederhana hingga ayam setengah masak. Angkat dan toskan airnya.

3. Bersihkan kuali tadi dan panaskan minyak untuk mengoreng. Goreng ayam sampai kecoklatan. Angkat dan hidangkan dengan taburkan bumbu2 yg telah garing digoreng bersama ayam tadi.

1:00 PM Posted In Edit This 0 Comments »


Kerutub ayam

Bahan-bahan:

  • ½ ekor ayam – basuh bersih dan dipotong kecil
  • 1 cawan pati santan
  • 3 sb rempah kerutub (saya guna rempah kerutub cap Jam)
  • 5 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar – dihiris/kisar
  • 2 ulas bawang putih – dihiris/kisar
  • 1 inci halia - dihiris/kisar
  • 1 sb kerisek
  • 1 biji tomato – belah 4
  • 1 keping asam keping
  • 1 batang serai – diketuk



Cara menyediakan:

1. Tumiskan bawang merah, putih, halia dan serai sehingga garing.

2. Masukkan rempah kerutub. ( rempah ini dicampurkan terlebih dahulu dgn sedikit air dan gaul rata)

3. Bila sudah pecah minyak. Masukkan ayam. Biar sekejap. Masukkan air jika nampak kering sangat.

4. Bila ayam sudah empuk, masukkan pati santan tadi. Tambahkan air sedikit.

5. Kacau selalu supaya kuah masak sekata. Masukkan asam keping.

6. Masukkan kerisek. Biar lagi sehingga betul2 masak (mendidih)
Sebelum tutup api, masukkan tomato dan garam secukup rasa.

12:55 PM Posted In Edit This 0 Comments »


STEW AYAM


Bahan-bahan:
• 500 gm ayam
• 5 ulas bawang merah/kecil
• 2 ulas bawang putih mayang halus
• 2 cm halia
• 2 tangkai daun sup - dihiris nipis
• 2 tangkai daun bawang –dihiris nipis
• 1 sudu kecil kicap cair
• 1 biji cili merah...mayang
• 1 batang carrot - potong kecil
• 1 biji tomato - belah 6
• 1 sk tepung jagung - dibancuh
• 1/2 cawan air
• 1 sk lada hitam
• 1 sk minyak bijan
• garam secukup rasa

Cara menyediakan:
1. Ayam dibuangkan kulit, potong kecil dan bersihkan.
2. Masukkan semua bahan kecuali daun sup dan daun bawang dalam mangkuk besar.
3. Masukkan kedalam microwave oven dan masakkan pada HIGH selama 15 minit.
4. Keluarkan dan gaul rata lagi dan masukkan tomato pula.
5. Masukkan semula dalam microwave dan masakkan lagi selama 10 minit.
6. Keluarkan dan taburkan hirisan daun bawang dan daun sup.
7. Hidangkan dengan nasi atau roti putih.

Nasi Kerabu Terengganu

1:17 PM Posted In Edit This 0 Comments »


Nasi Kerabu Terengganu


Bahan untuk nasi:
3 cawan beras biasa
4 cawan air
1 batang serai } diketuk
10 kuntum bunga talang (ditumbuk & diperah airnya) atau
sedikit pewarna biru

Cara menyediakan:
Beras dibersihkan dan ditanak seperti biasa bersama serai, air bunga talang atau pewarna biru hingga masak.

Cara menghidang:
Sendukkan nasi ke dalam pinggan.
Letakkkan sedikit sambal kelapa/ikan, cili padi jeruk, tumis belacan diakhiri dengan ulam.
Gaul rata-rata, bolehlah dihidangkan bersama lauk-lauk yang sesuai seperti solok lada, telur masin, ikan bilis goreng, keropok goreng, budu, daging bakar, ayam bakar dan ikan goreng celup tepung.

Bahan untuk sambal kelapa/ikan:
1/2 biji kelapa parut } ditumbuk sedikit
2-3 ekor ikan kembung/selayang dipanggang
4 ulas bawang merah
1.5 cm halia
1 sudu kecil lada hitam
garam secukup rasa

Cara menyediakan:
Tumbuk bawang merah, halia dan lada hitam kemudian masukkan isi ikan, tumbuk lagi sehingga lumat.
Kemudian campurkan kelapa parut kemudian disangai atas api kecil sehingga agak kering dan berderai.

Sambal Cili Padi:
Cili padi anggaran 1 mangkuk kecil, dibuang tangkai.
Campurkan 1 sudu kecil garam, 2 sudu besar gula dan ½ cawan cuka.
Perapkan selama 2 jam, kemudian dikisar tapi jangan terlalu lumat.

Bahan untuk Kuah Tumis Belacan:
2 inci belacan, dibakar
5 biji cili kering }ditumbuk
5 ulas bawang merah} ditumbuk
2 ulas bawang putih }ditumbuk
1.5 cm halia }ditumbuk
1 batang serai, dititik
sedikit gula merah dan serbuk perasa, jika suka
1/2 biji kelapa, ambil santan anggaran 2 cawan
2 sudu air asam jawa


Cara menyediakan:
Didihkan santan hingga pecah minyak dan pekat.
Masukkan bahan-bahan tumbuk, belacan, serai, gula merah dan air asam jawa.
Masak lagi hingga pekat dan agak kering.
Sesuaikan rasa dan angkat.

Bahan Ulam-Ulaman

- kesemua bahan ulam dihiris halus kecuali taugeh.
2 helai daun kunyit
5 helai daun cekur
10 tangkai daun kesum
5 tangkai daun selasih/kemangi
5 batang kacang panjang
1 kuntum bunga kantan
1 biji timun
5 biji bawang putih jeruk
1 mangkuk kecil taugeh, dibuang ekornya

Bahan untuk Solok Lada:
10 biji lada hijau, dibelah jangan sampai putus dan buang biji
1/2 biji kelapa parut putih
4 ulas bawang merah
1.5 cm halia
2-3 ekor ikan kembung/selayang, ambil isinya sahaja
sedikit garam, gula dan serbuk perasa

Cara menyediakan:
Tumbuk bawang dan halia hingga lumat kemudian masukkan garam, gula dan isi ikan.
Tumbuk lagi hingga lumat.
Campurkan ke dalam kelapa parut dan sebatikan.
Sumbatkan ke dalam lada yang telah dibuang biji tadi.
Susunkan ke dalam periuk kukus.
Kukus selama 10 minit atau sehingga masak

Bahan untuk Ikan Goreng Celup Tepung:
6 ekor ikan }dibersihkan dan tos
1 cawan tepung beras
sedikit air kapur
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Cara menyediakan:
Bancuh tepung beras bersama air kapur, serbuk kunyit, garam dan air secukupnya. Pekat cairnya seperti menggoreng pisang.
Panaskan minyak.
Celupkan ikan ke dalam bancuhan tepung dan goreng hingga masak.



Nasi Bukhari Ayam

1:12 PM Posted In Edit This 0 Comments »


Nasi Bukhari Ayam


Bahan-bahan:
1 ekor ayam- potong 8 dan bersihkan
1 kg beras bathmati- [basuh dan toskan
3 s/b rempah kurma + 1 s/b sos tomato- bancuhkan
2 biji buah tomato- belah 4
1 liter air
1/2 cawan susu cair/yogurt
1 pokok daun ketumbar- potong pendek
4 s/b minyak sapi
garam
gula

Bahan tumis:
10 ulas bawang merah ]
4 ulas bawang putih ] tumbuk
3 cm halia ]
2 kuntum bunga lawang
2 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis swhingga wangi.
2. Masukkan rempah yg dibancuhkan. Kacau rata dan biarkan sehingga wangi dan garing.
3. Masukkan air, garam dan gula. Biarkan sehingga mendideh.
4. Masukkan ayam dan buah tomato. Biarkan mendideh.
5. Masukkan nasi dan daun ketumbar.Biarkan mendideh dan kering saperti nasi biasa.
6. Bila sudah masak, gemburkan dan hidangkan bersama bawang goreng dan gulai dalca serta acar timun mentah

Nasi Minyak Bersama Dalca Dan Ayam Masak Merah

1:08 PM Posted In Edit This 0 Comments »

Nasi Minyak Bersama Dalca Dan Ayam Masak Merah

Bahan-bahan:
1 kg beras bathmati
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ]-dihiris
3 cm halia ]
2 helai daun pandan..koyak & simpulkan
3 tangkai daun kari
5 gm kulit kayu manis
3 gm bunga lawang
3 gm cengkih
3 gm pelaga
1/2 cawan susu cair
2 biji tomato..cincang kecil
1 liter air
2 s/b minyak sapi
bawang goreng
kismis
bawang-dihiris halus

Cara Membuat
1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk rice cooker.
2. Masukkan bahan-bahan yang dihiris dan tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan susu, daun kari, daun pandan dan air secukupnya.
4. Masukkan beras & tomato dan biarkan sehingga kering dan masak.
5. Untuk menghidang, hiaskan dengan bawang goreng, kismis dan daun bawang.


DALCA

Bahan-Bahan:
600 gm daging
3 biji ubi kentang
5 batang kacang panjang
1 biji carrot
1 cawan kacang dhal.....rebus lembut
6 biji buah belimbing buluh
4 biji cili hijau
2 biji mangga muda
2 biji tomato
1 labu bawang besar
2 biji terung bulat putih atau biru
4 cawan santan
1 bungkus rempah kari daging..dibancuhkan dgn air asam jawa
4 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] hiriskan
3 cm halia ]
1 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minya
Garam secukup rasa

Cara menyediakan:
1. Potong daging 2.5 cm x 2.5 cm dan bersihkan.
2. Belah 4 kentang,tomato, bawang besar dan terung.
3. Potong kecil mangga muda.
4. Potong kacang panjang sepanjang 2.5 cm.
5. Panaskan minyak sapi & minyak .
6. Tumiskan bahan yg dihiris sehngga wangi.
7. Masukkan rempah kari daging dan biarkan sehingga naik minyak,
8. Masukkan daging dan santan secukup. Renehkan sehingga lembuk/empuk.
9. Masukkan kacang dhal dan semua sayur yang dipotong.
10. Kacau lagi hingga mendidih dan empuk.
11. Masukkan garam.
12. Masukkan belimbing dan cili hijau sebiji-sebiji.
13. Renehkan sehingga naik minyak lagi.
14. Siap untuk hidangan

AYAM MASAK MERAH

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam ..dipotong kecil..bersihkan dan buh kunyit & garam dan goreng

Bahan untuk dikisar:
10 tangkai cili kering
5 tangkai cili merah
3 cm halia
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 btng serai
4 biji tomato
2 S/B tomato sos

kacang peas
bawang besar-potong gelang
minyak masak
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

Cara menyediakan:
1. Pijarkan minyak dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar hingga garing.
2. Setelah itu masukkan ayam, kacang peas, bawang besar, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
3. Gaulkan hingga sebati dan rata.
4. Apabila telah kering bolehlah diangkat.



1:02 PM Posted In Edit This 0 Comments »


Gulai Daging

Bahan-bahan:
1 kg daging lembu
2 sudu besar sos tomato } kalau kurang masam boleh tambah sesudu lagi
1/2 cawan susu cair
1 mangkuk kecil bawang goreng - diramas hingga hancur lebih sedap guna bawang goreng sendiri drp ready made
2 biji kentang } potong 2 atau 4 mengikut saiz kentang
2 sudu besar kerisik
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar rempah gulai nasi minyak } campurkan dgn sedikit air panas jadikan pes
minyak utk menumis


Bahan kisar:
6-8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia

Bahan tumis:
2 kuntum bunga lawang
2.5 cm kulit kayu manis
2 kuntum cengkih
2 biji buah pelaga

Cara menyediakan:
Campurkan bahan kisar bersama sos tomato, cili kisar, bawang goreng yg telah diramas dan pes rempah gulai.
Panaskan minyak, masukkan bahan tumis..apabila naik bau masukkan bahan2 rempah yg telah dicampur tadi
Kacau sehingga pecah minyak, masukkan daging dan air secukupya.
Reneh sehingga daging empuk, masukkan kentang.
Bila kentang hampir empuk masukkan susu cair dan garam secukup rasa
Reneh seketika boleh lah diangkat


Nasi Minyak Hujan Panas

12:55 PM Posted In Edit This 0 Comments »

Nasi Minyak Hujan Panas

Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi
3 1/2 cawan air } jika beras lembut kurangkan 1/4 cawan air atau bergantung kpd jenis beras yg digunakan
1/2 cawan susu cair
1 sudu besar minyak sapi }
2 sudu besar majerin } untuk menumis
2 sudu besar tomato puree
1 sudu kecil garam
2 helai daun pandan } disimpul
pewarna-hijau, kuning, merah

Bahan tumis:
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1/2 inci halia }
3 ulas bawang merah } dimayang
1 ulas bawang putih }

Bahan hiasan:
Sedikit bawang goreng
Sedikit gajus goreng

Cara menyediakan:
Beras dicuci kemudian ditoskan.
Panaskan minyak sapi dan majerin dlm periuk.
Masukkan bahan tumis. Goreng hingga naik bau/kekuningan.
Masukkan beras dan daun pandan, kacau sekata
Kemudian masukkan air,susu,tomato puree serta garam.
Bila nasi hampir kering, cucuk 3 warna tadi dengan sudu di tempat yg berlainan
Tanak hingga masak, kemudian gembur-gemburkan supaya warna tadi sekata.
Sebelum dihidangkan, hiaskan dgn taburan bawang goreng serta gajus goreng


Dihidangkan bersama gulai daging (resepi boleh didapati di bahagian resepi daging) serta acar timun dan nanas.

Ais Krim Coklat

1:46 AM Posted In Edit This 0 Comments »


Ais Krim Coklat


Bahan-Bahan:

1 cawan Coffemate
1 cawan susu UHT Dutch Lady perasa coklat

3 sudu gula


Cara menyediakan:

1) Campurkan ketiga-tiga bahan ke dalam blender dan kisarkan sehingga berbuih. (5 minit)
2) Tuangkan ke dalam bekas dan sejukkan sehingga separuh beku. (2 jam)
3) Selepas itu masukkan ke dalam blender dan kisar sekali lagi
sehingga hancur dan sebati.
4) Sejukkan sehingga beku. Siap utk dihidangkan.


Tip : untuk lebih menarik, boleh juga dihidangkan bersama taburan coklat rise atau krim jagung.

Puding Roti

1:36 AM Posted In Edit This 0 Comments »


Puding Roti


Bahan-Bahan:

1 paket roti (5 ketul)
1 tin susu cair
gula secukup rasa
1 camca besar mentega

secubit garam
1 camca kecil esen vanila
1 biji telur


Cara menyediakan:

1. Roti dicarik-carikkan kemudian rendam bersama susu, gula, mentega, garam dan esen vanila.

2. Setelah roti agak lembut, masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 3/4 jam.

3. Setelah masak, angkat dan hidangkan.


Puding Laici

1:30 AM Posted In Edit This 0 Comments »

Puding Laici


Bahan-bahan

sebungkus agar-agar (25g)
1 tin buah laici
1 tin susu cair
3 cawan gula
4 cawan air


Cara menyediakan:

1. buah laici dan airnya disingkan. buah laici dihiris nipis-nipis.
2. agar-agar dimasak besama 4 cawan air serta air dr tin laici sehingga ianya cair sepenuhnya.
3. kemudian masukkan 3 cawan gula dan dibiarkan ianya cair.
4. setelah gula cair, masukkan buah laici yg telah dihiris tadi.
biar mendidih sebentar kemudian masukkan susu cair.
kacau sehingga sebati,

5. biarkan mendidih sedikit. tutup api dan masukkan kedalam bekas.
sedia dimakan setelah ianya beku.



2:01 PM Posted In Edit This 0 Comments »
Homemade Chicken Chop

Bahan-bahan:
2 kepingan dada/peha ayam dibuang tulang-dipenyek-penyekkan dagingnya biar leper
1 sudu kecil serbuk paprika
2 sudu besar sos lea n perrins
sedikit garam
sedikit lada hitam
sedikit tepung gandum
i biji telur dipukul sedikit
sedikit serbuk roti
minyak utk menggoreng

Cara menyediakan:
1. Lumurkan ayam dengan paprika, sos lea n perrin, garam, lada hitam n tepung, perap utk beberapa jam.
2. celupkan ayam ke dalam telur dan roll dlm serbuk roti..pastu boleh goreng terendam sampai kekuningan
3. angkat dan toskan minyaknya..

Hidangan sampingan:
coleslaw
kentang goreng/baked in jacked/whipped potatoes n gravy
hirisan timun, salad n tomato
jagung rebus

Sos Lada Hitam

bahan-bahan:
1 bawang besar [didadu]
2 bawang putih [dicincang]
4-5 sudu besar lada hitam [kisar]
2 sudu besar tomato sos
2 sudu besar kicap
1 cawan air rebusan tulang ayam/daging
1 sudu kecil tepung jagung bancuh ngan air sikit
garam dan sedikit gula
minyak untuk tumis

Cara menyediakan:
1. Tumis bawang & bawang putih sampai layu.
2. Bila sudah agak wangi, masukkan air rebusan tulang ayam.
3. Bila dah pekat masukkan tomato sos, lada hitam, kicap dn tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki
perisakan garam n gula secukup rasa.


KENTANG PUTAR (MASHED POTATO)

Bahan-bahan:
3 biji kentang
1/4 cawan susu segar
1 sudu besar mentega
1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
garam secukup rasa

Cara menyediakan:
1. Kentang dikupas dan dipotong 4 kemudian direbus di dalam air mendidih bersama garam sehingga empuk.
2. Setelah empuk, toskan kemudian lenyekkan di dalam periuk tadi ketika kentang masih panas.
3. Letak kembali periuk atas dapur dgn api yg sederhana sambil itu masukkan susu, serbuk lada hitam dan mentega, lenyekkan bersama kentang tadi sehingga gebu dan sebati.
4. Sedia untuk dihidangkan

Coleslaw

Bahan-bahan:
1/2 cawan mayonis atau campuran mayonis dgn sour cream/salad cream
kobis bulat hijau - dihiris halus
kobis bulat purple - hiris halus
carrot- dihiris halus [ siket pun dah cukup]
i biji bawang besar - dicincang kasar
daun bawang - dihiris halus (optional)

sedikit biji sawi - disangrai
hirisan lemon
sedikit lada hitam
garam n gula secukup rasa[bergantung kepada mayonis]

cara menyediakan:
campurkan semua bahan sayuran berhiris berserta sos, lada hitam n biji sawi..gaul rata
perahkan limau sket..perisakan garam gula
siappp...sedap dimakan apabila disejukkan

tips: sayur tu boleh simpan dlm peti sejuk dlm bekas bertutup kalau lambat nak digunakan..sosnya boleh bancuh berasingan [mayo+biji sawi+lemon+lada hitam+ garam gula] dan sejukkan jugak..gaul rata apabila nak makan.

12:22 PM Posted In Edit This 0 Comments »
Share this Chart with everyone



apples
Protects your heart
prevents constipation
Blocks diarrhea
Improves lung capacity
Cushions joints
apricots
Combats cancer
Controls blood pressure
Saves your eyesight
Shields against Alzheimer's
Slows aging process
artichokes
Aids digestion
Lowers cholesterol
Protects your heart
Stabilizes blood sugar
Guards against liver disease
avocados
Battles diabetes
Lowers cholesterol
Helps stops strokes
Controls blood pressure
Smoothes skin
bananas
Protects your heart
Quiets a cough
Strengthens bones
Controls blood pressure
Blocks diarrhea
beans
Prevents constipation
Helps hemorrhoids
Lowers cholesterol
Combats cancer
Stabilizes blood sugar
beets
Controls blood pressure
Combats cancer
Strengthens bones
Protects your heart
Aids weight loss
blueberries
Combats cancer
Protects your heart
Stabilizes blood sugar
Boosts memory
Prevents constipation
broccoli
Strengthens bones
Saves eyesight
Combats cancer
Protects your heart
Controls blood pressure
cabbage
Combats cancer
Prevents constipation
Promotes weight loss
Protects your heart
Helps hemorrhoids
cantaloupe
Saves eyesight
Controls blood pressure
Lowers cholesterol
Combats cancer
Supports immune system
carrots
Saves eyesight
Protects your heart
Prevents constipation
Combats cancer
Promotes weight loss
cauliflower
Protects against Prostate Cancer
Combats Breast Cancer
Strengthens bones
Banishes bruises
Guards against heart disease
cherries
Protects your heart
Combats Cancer
Ends insomnia
Slows aging process
Shields against Alzheimer's
chestnuts
Promotes weight loss
Protects your heart
Lowers cholesterol
Combats Cancer
Controls blood pressure
chili peppers
Aids digestion
Soothes sore throat
Clears sinuses
Combats Cancer
Boosts immune system
figs
Promotes weight loss
Helps stops strokes
Lowers cholesterol
Combats Cancer
Controls blood pressure
fish
Protects your heart
Boosts memory
Protects your heart
Combats Cancer
Supports immune system
flax
Aids digestion
Battles diabetes
Protects your heart
Improves mental health
Boosts immune system
garlic
Lowers cholesterol
Controls blood pressure
Combats cancer
kills bacteria
Fights fungus
grapefruit
Protects against heart attacks
Promotes Weight loss
Helps stops strokes
Combats Prostate Cancer
Lowers cholesterol
grapes
saves eyesight
Conquers kidney stones
Combats cancer
Enhances blood flow
Protects your heart
green tea
Combats cancer
Protects your heart
Helps stops strokes
Promotes Weight loss
Kills bacteria
honey
Heals wounds
Aids digestion
Guards against ulcers
Increases energy
Fights allergies
lemons
Combats cancer
Protects your heart
Controls blood pressure
Smoothes skin
Stops scurvy
limes
Combats cancer
Protects your heart
Controls blood pressure
Smoothes skin
Stops scurvy
mangoes
Combats cancer
Boosts memory
Regulates thyroid
aids digestion
Shields against Alzheimer's
mushrooms
Controls blood pressure
Lowers cholesterol
Kills bacteria
Combats cancer
Strengthens bones
oats
Lowers cholesterol
Combats cancer
Battles diabetes
prevents constipation
Smoothes skin
olive oil
Protects your heart
Promotes Weight loss
Combats cancer
Battles diabetes
Smoothes skin
onions
Reduce risk of heart attack
Combats cancer
Kills bacteria
Lowers cholesterol
Fights fungus
oranges
Supports immune systems
Combats cancer
Protects your heart
Straightens respiration

peaches
prevents constipation
Combats cancer
Helps stops strokes
aids digestion
Helps hemorrhoids
peanuts
Protects against heart disease
Promotes Weight loss
Combats Prostate Cancer
Lowers cholesterol
Aggravates
diverticulitis
pineapple
Strengthens bones
Relieves colds
Aids digestion
Dissolves warts
Blocks diarrhea
prunes
Slows aging process
prevents constipation
boosts memory
Lowers cholesterol
Protects against heart disease
rice
Protects your heart
Battles diabetes
Conquers kidney stones
Combats cancer
Helps stops strokes
strawberries
Combats cancer
Protects your heart
boosts memory
Calms stress

sweet potatoes
Saves your eyesight
Lifts mood
Combats cancer
Strengthens bones

tomatoes
Protects prostate
Combats cancer
Lowers cholesterol
Protects your heart

walnuts
Lowers cholesterol
Combats cancer
boosts memory
Lifts mood
Protects against heart disease
water
Promotes Weight loss
Combats cancer
Conquers kidney stones
Smoothes skin

watermelon
Protects prostate
Promotes Weight loss
Lowers cholest