10:29 PM Posted In Edit This 0 Comments »



AYAM BETUTU


Bahan-bahan:

hidangan 3 – 5 orang

1 ekor ( 1½ kg ) ayam besar

5 sdm minyak, untuk menumis

daun pisang/aluminium foil, untuk pembungkus

Bahan kisar

7 biji cabai merah dan 5 cabai besar

10 biji bawang merah

5 ulas bawang putih

1 sb ketumbar

1½ sb serai, dihiiris halus

1 sb lengkuas dicincang

½ sudu teh serbuk pala

2 sudu teh kunyit dicincang

2 sk halia dicincang

garam dan gula secukup rasa


Cara menyediakan:

1. Tumis bahan yang dikisar sehingga wangi dan kering. Angkat dan sejukkan. Bahagikan kepada dua bahagian.

2. Campur satu bahagian ke dalam badan ayam Masukkan dalam rongga badan ayam, semat lubangnya dengan cungkil gigi. Dan sebahagian lagi dilumur pada permukaan ayam dan di bawah kulit.

3. Bungkus dengan beberapa lapis daun pisang, ikat ketat.

4. Panggang dalam oven dengan panas 180°C, selama 2-3 jam sampai masak.

Angkat, potong-potong dan hidangkan.


Tips: sebelum dipanggang, boleh juga dikukus lebih dulu ± 45 minit, kemudian dipanggang selama 1 jam.

10:24 PM Posted In Edit This 0 Comments »

SANDWICH AYAM MAYONNAISE

Bahan-bahan:

1kg daging ayam (isinya sahaja)

3 batang celery (dihiris tipis)

1 biji lada capsicum (dihiris tipis)

1 biji bawang Jepun (dipotong dadu)

1 sb cuka apple cider atau jus lemon

4 sb serbuk lada hitam

3 atau 4 sb mayonnaise


Cara menyediakan:

1. Isi ayam direbus hingga empuk. Bila sejuk, buang kulit dan lemaknya dan potong tipis-tipis. toskan.

2. Gaul semua bahan. Keadaannya tidak boleh terlalu basah atau terlalu kering. Jika terlalu kering., tambah sedikit mayonnaise. Rasa, kalau ada apa-apa yang kurang boleh ditambahkan lagi.

3. Bila hendak makan, sapukan ke roti. paling enak jika digunakan roti Perancis yang sederhana, belah dua, sapukan sedikit mentega kemudian lapiskan inti yang disediakan tadi ke sebelah permukaan roti itu.

4. Aturkan diatasnya, dua atau tiga hiris tomato, timun dan lettuce, kemudian tangkupkan roti.

10:18 PM Posted In Edit This 0 Comments »

AYAM GAJUS (Chinese Style)


Bahan-bahan:

500 gm daging ayam dipotong dadu
125 gm gajus
4 ulas cendawan kering
1/2 biji cili capsicum hijau }dihiris dadu
1/2 biji cili capsicum merah }dihiris dadu
3 ulas bawang putih dicincang

1 sk gula

1/2 sk garam

2 sk tepung jagung

2 tangkai daun bawang } di hiris

minyak kacang untuk menumis


Bahan Sos:

1/2 sk garam

1 sk kicap cair

1/4 sk serbuk lada sulah

1 sk tepung jagung

Semua bahan sos dicampurkan dalam satu mangkuk kacau sekata

Cara menyediakan:

1. Rendam cendawan hingga lembut dan potong 4 segi kecil.

2. Campurkan tepung jagung, gula dan garam bersama ayam.

3. Panaskan minyak kacang dalam kuali dan goreng gajus hingga kuning. Keluarkan gajus dari kuali.

4. Masukkan ayam yang telah diperap tadi, goreng hingga masak. Keluarkan ayam. Keluarkan lebihan minyak dan tinggalkan hanya dalam 1 sudu besar sahaja.

5. Masukkan bawang putih , goreng hingga naik bau kemudian masukkan semua capsicum dan cendawan

6. Masukkan sos, goreng sekejap sehingga pekat kemudian masukkan ayam, gajus dan daun bawang.
7. Kacau seketika dan bolehlah dihidangkan

10:13 PM Posted In Edit This 0 Comments »

AYAM TANDORI


Bahan-bahan:

1 ekor ayam (sederhana besar) - potong 4 dan bersihkan


Bahan Perap

1 sb cili mesin

2 sb rempah kari

1 cawan yogurt

2 cm halia................................]

1 labu bawang besar.............]

3 ulas bawang putih...............]

2 biji tomato buah...................] mesinkan dan gaul rata semua ini

1 pokok daun ketumbar........]

1 sudu besar madu/gula.......]

1 sudu besar minyak.............]

garam secukupnya................]


Cara menyediakan:

Perapkan bahan ni bersama ayam dan bakar dalam oven 200 C sehingga masak (1 jam).

Hidangkan bersama salad dan roti atau nasi.

10:07 PM Posted In Edit This 0 Comments »

AYAM PANDAN THAI


Bahan-bahan A:

5 keping isi ayam (tanpa kulit) - di potong dadu dlm 1-1/2 inci besar

daun pandan secukupnya - pilih yg lebar-lebar

bersihkan ayam toskan airnya

bersihkan daun pandan dan di lap hingga kering


Bahan-bahan B:

1 batang serai

3 ulas bawang putih

3 biji bawang kecil

sedikit kunyit

1 sb sos ikan

1 sb sos soya (dark soya sauce)

1 sk gula

1 sk serbuk lada putih - lebihkan kalau mahu lebih pedas

sedikit garam

Cara menyediakan:

1. Masukkan semua bahan B dlm blender dan di blend hingga halus.

2. Gaulkan isi ayam dgn Bahan2 kisar tadi dan perap selama sekurang2nya 1 jam

3. isikan ayam dlm daun pandan dan ikat secara baik.

4. Semasa mahu menghidang.. panaskan minyak dan goreng ayam dlm daun pandan tadi selama lima minit.. toskan minyak dan hidangkan.


tips: Ayam pandan ni boleh di buat dan di simpan dlm freezer dan goreng bila2 masa di perlukan...

9:58 PM Posted In Edit This 0 Comments »

AYAM SOS OREN/LEMON


Bahan-bahan:

400 gm ayam tanpa tulang, dipotong dua kepingan sama

2 sk Serbuk Pati Ayam MAGGI

lada sulah secukup rasa

1 biji telur, dipukul sedikit

1 cawan tepung jagung (untuk menyalut ayam)

minyak untuk goreng terendam

2 ulas bawang putih (cincangkan)


Bahan-bahan A :

1 cawan perahanJus Oren sunkist [2 biji]

1 sk Serbuk Pati Ayam MAGGI

1 sk gula atau secukup rasa

1 sk minyak bijan (jika suka)

2 sk tepung jagung dicampur dengan 2 sb air-kacau sebati

1 biji oren, dihiris [boleh gunakan lemon]

2 biji tomato, dipotong berbaji

pasli & cili merah


Cara menyediakan:

1. Buat hirisan pangkah di atas permukaan daging ayam.

2. Perapkan ayam dengan Pati MAGGI dan lada hitam selama 10 minit.

3. Sadur nipis ayam dengan telur, kemudian dengan tepung jagung

4. Goreng terendam ayam hingga kekuningan dan toskan.

5. Keluarkan minyak hingga tinggal 2 sudu besar dalam kuali.

6. Tumis bawang putih hingga kekuningan, masukkan bahan A dan masak hingga mendidih.

7. Pekatkan sos dengan campuran tepung jagung.

8. Potong ayam ke kepingan yang disukai dan senduk sos ke atasnya.

9. Hias dengan hirisan oren, tomato, pasli dan cili.


9:47 PM Posted In Edit This 0 Comments »

THAI GREEN CURRY


Bahan-bahan:

6 ketul ayam

1 biji terung - potong dadu/memanjang

2 cawan susu cair/santan

3 helai daun limau parut

10 helai daun kari

2-3 sb pes 'Thai Green curry' (lihat cara membuatnya dbawah)

1 biji bawang besar

Sedikit minyak utk menumis


Cara menyediakan:

1. Tumiskan bawang besar, daun kari

2. Masukkan pula terung

3. Kemudian pes ’thai green curry’ dan limau purut

4. Lepas tu masukkan susu/santan. Kacau sebati

5. Masukkan ayam. Tutup periuk, biar 10-15 min. Sedia utk dihidang.


Pes 'Thai Green curry':


Bahan-bahan:

10-12 cili hijau fresh, buang bijinya

3 batang serai, hiris halus

1 sb lengkuas, cincang

1 bawang merah besar, cincang

3 ulas bawang putih

1 batang daun ketumbar (termasuk akar dan batang), cincang kasar

1/2 sb biji ketumbar

1/2 sk jintan putih

1/2 sk garam

1 sb minyak

minyak utk menggoreng

Cara menyediakan pes:

1. Blend semua bahan hingga hancur.

2. Panaskan minyak dan goreng campuran rempah hingga bertukar warna kpd hijau tua.

3. Sejukkan sebelum disimpan dlm bekas supaya tahan lama

9:24 PM Posted In Edit This 0 Comments »

PERTAL AYAM


1/2 ekor ayam - potong kecil2 - lumur dengan garam dan kunyit


Bahan-bahan A:(dikisar/ditumbuk)

2 sb cili kisar

3-4 ulas bwg putih

3-4 ulas bwg merah

2 cm halia


Bahan-bahan B:

1/2 sk jintan kasar

1/2 sk biji sawi

10 helai daun kari

2 sb susu cair

2 sb kicap pekat

Air secukupnya

Air asam jawa secukup rasa

Garam, gula secukup rasa

1 biji bwg besar - potong 6

2-3 biji kentang - potong nipis - goreng

Daun ketumbar/daun bawang &daun sup - hiris halus


Cara menyediakan:

1. Ayam digoreng hingga masak tetapi jgn terlampau garing. Angkat dan ketepikan.

2. Tumis bahan A & B hingga wangi dan garing. Masukkan sedikit air.

3. Kecilkan api kemudian masukkan bahan2 perasa, susu cair, kicap pekat serta air asam jawa.

4. Sesuaikan rasa kemudian masukkan ayam, bawang besar serta kentang goreng. Kacau hingga sebati.

5. Padam api, masukkan ke dlm pinggan hidangan dan taburkan daun ketumbar

9:16 PM Posted In Edit This 0 Comments »

SPAGHETI AYAM


Bahan-bahan:

1 peket spageti - direbus bersama 1 sk minyak

1 tin sup tomato

1 tin cendawan butang - belah 4

1 batang carrot - potong dadu

2 biji bawang besar - potong dadu

3 biji tomato muda - potong dadu

200 gm daging/ayam cincang Ramly

1 sk serbuk lada hitam

4 ulas bawang putih - cincang halus

1 sb aregano herb

butter/minyak masak

Gula dan garam secukup rasa


Cara menyediakan:

1. Panaskan butter/minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga ia wangi.

2. Masukkan daging dan kacau rata supaya daging ayam tidak berketul2.

3. Masukkan sup tomato dan setengah cawan air dan biarkan mendidih.

4. Apabila mendidih, masukkan carrot, tomato buah, cendawan, lada hitam, gula dan garam.

5. Kacau rata dan biarkan sehingga agak pekat baru masukkan aregano herb dan kacau rata.

6. Bila telah pekat angkat dan letakkan atas spagheti yg telah di letakkan dalam pinggan.

7. Taburkan keju parmesan


MUHAMAD AZHAR BIN KADIR says...

10:51 PM Edit This 0 Comments »
SALAM & SELAMAT SEJAHTERA...

SILA SIGN UP WEB INI UNTUK SURVEY & SURVEY ANDA AKAN DIBAYAR KERANA KERAJAAN MALAYSIA AKAN AKAN MEMBELI SURVEY ANDA DARI WEB INI...

CUMA JAWAB SOALAN2 MUDAH & KUMPUL WANG DARI SURVEY YANG DIBUAT....

SELAMAT MENJAWAB...!!!

Everyday, you say something.

You SMS, chat online, and talk to your friends and family.

What if you got rewarded for your say?

More than 156,141 young Malaysians and I have been active in this community and I thought you would want to check it out.

How does it work?
* Get paid when you take surveys, help businesses and society serve you better.
* Meet like minds and influence others as you discuss your interests, current issues in the group discussions.
* Help young Malaysians with their questions. Or ask one of your own!

It's actually quite addictive and you can earn a bit of money on the side. Till date, members have earned a total of RM 150,205.

You have to see it for yourself!

http://youthsays.com/go/ffP

This email message is sent to you from MUHAMAD AZHAR BIN KADIR.

If you believe you received this message by mistake, or you don't want to receive anymore invitations to YouthSays, click on http://youthsays.com/remove?email=i_azhar09.muhamadazhar%40blogger.com to block your email address.

YouthSays.com is Malaysia's Largest Youth Opinion Community with over 100,000+ youths who voice out their opinions and take surveys to help businesses, the government, and the public understand young Malaysians better! We respect your privacy.

MUHAMAD AZHAR BIN KADIR says...

10:50 PM Edit This 0 Comments »
SALAM & SELAMAT SEJAHTERA...

SILA SIGN UP WEB INI UNTUK SURVEY & SURVEY ANDA AKAN DIBAYAR KERANA KERAJAAN MALAYSIA AKAN AKAN MEMBELI SURVEY ANDA DARI WEB INI...

CUMA JAWAB SOALAN2 MUDAH & KUMPUL WANG DARI SURVEY YANG DIBUAT....

SELAMAT MENJAWAB...!!!

Everyday, you say something.

You SMS, chat online, and talk to your friends and family.

What if you got rewarded for your say?

More than 156,141 young Malaysians and I have been active in this community and I thought you would want to check it out.

How does it work?
* Get paid when you take surveys, help businesses and society serve you better.
* Meet like minds and influence others as you discuss your interests, current issues in the group discussions.
* Help young Malaysians with their questions. Or ask one of your own!

It's actually quite addictive and you can earn a bit of money on the side. Till date, members have earned a total of RM 150,205.

You have to see it for yourself!

http://youthsays.com/go/ffP

This email message is sent to you from MUHAMAD AZHAR BIN KADIR.

If you believe you received this message by mistake, or you don't want to receive anymore invitations to YouthSays, click on http://youthsays.com/remove?email=i_azhar09.muhamadazhar%40blogger.com to block your email address.

YouthSays.com is Malaysia's Largest Youth Opinion Community with over 100,000+ youths who voice out their opinions and take surveys to help businesses, the government, and the public understand young Malaysians better! We respect your privacy.