9:24 PM Posted In Ayam Edit This 0 Comments »
PERTAL AYAM
1/2 ekor ayam - potong kecil2 - lumur dengan garam dan kunyit
Bahan-bahan A:(dikisar/ditumbuk)
2 sb cili kisar
3-4 ulas bwg putih
3-4 ulas bwg merah
2 cm halia
Bahan-bahan B:
1/2 sk jintan kasar
1/2 sk biji sawi
10 helai daun kari
2 sb susu cair
2 sb kicap pekat
Air secukupnya
Air asam jawa secukup rasa
Garam, gula secukup rasa
1 biji bwg besar - potong 6
2-3 biji kentang - potong nipis - goreng
Daun ketumbar/daun bawang &daun sup - hiris halus
Cara menyediakan:
1. Ayam digoreng hingga masak tetapi jgn terlampau garing. Angkat dan ketepikan.
2. Tumis bahan A & B hingga wangi dan garing. Masukkan sedikit air.
3. Kecilkan api kemudian masukkan bahan2 perasa, susu cair, kicap pekat serta air asam jawa.
4. Sesuaikan rasa kemudian masukkan ayam, bawang besar serta kentang goreng. Kacau hingga sebati.
0 comments:
Post a Comment