10:07 PM Posted In Ayam Edit This 0 Comments »
AYAM PANDAN THAI
Bahan-bahan A:
5 keping isi ayam (tanpa kulit) - di potong dadu dlm 1-1/2 inci besar
daun pandan secukupnya - pilih yg lebar-lebar
bersihkan ayam toskan airnya
bersihkan daun pandan dan di lap hingga kering
Bahan-bahan B:
1 batang serai
3 ulas bawang putih
3 biji bawang kecil
sedikit kunyit
1 sb sos ikan
1 sb sos soya (dark soya sauce)
1 sk gula
1 sk serbuk lada putih - lebihkan kalau mahu lebih pedas
sedikit garamCara menyediakan:
1. Masukkan semua bahan B dlm blender dan di blend hingga halus.
2. Gaulkan isi ayam dgn Bahan2 kisar tadi dan perap selama sekurang2nya 1 jam
3. isikan ayam dlm daun pandan dan ikat secara baik.
4. Semasa mahu menghidang.. panaskan minyak dan goreng ayam dlm daun pandan tadi selama lima minit.. toskan minyak dan hidangkan.
tips: Ayam pandan ni boleh di buat dan di simpan dlm freezer dan goreng bila2 masa di perlukan...
0 comments:
Post a Comment