1:48 PM Posted In Ayam Edit This 0 Comments »
AYAM KUNG PAO
Bahan-bahan A:
600 gm isi ayam - potong dadu
tepung jagung
garam
Cara menyediakan:
isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - then goreng dan toskan.
Bahan-bahan B:
100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
1 biji lada bengala hijau- potong lebar2 sediikit
3 sb sos tiram
2 sb sos cili
1/4 cwn air
minyak untuk menumis
garam - kalau perluCara menyediakan:
1. Panaskan sedikit minyak dlm kuali
2. Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan
3. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.
4. Masukkan lada bangala, isi ayam yang telah digoreng tadi, sos tiram, sos cili dan sedikit air. kacau
5. Bila kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api.
6. Siap untuk dihidangkan
0 comments:
Post a Comment