1:48 PM Posted In Edit This 0 Comments »

AYAM KUNG PAO


Bahan-bahan A:

600 gm isi ayam - potong dadu

tepung jagung

garam


Cara menyediakan:

isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - then goreng dan toskan.


Bahan-bahan B:

100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak

30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang

2 biji bawang besar - potong dadu besar2

4 ulas bawang putih - ditumbuk halus

2 inci halia - ditumbuk halus

1 biji lada bengala hijau- potong lebar2 sediikit

3 sb sos tiram

2 sb sos cili

1/4 cwn air

minyak untuk menumis

garam - kalau perlu

Cara menyediakan:

1. Panaskan sedikit minyak dlm kuali

2. Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan

3. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.

4. Masukkan lada bangala, isi ayam yang telah digoreng tadi, sos tiram, sos cili dan sedikit air. kacau

5. Bila kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api.

6. Siap untuk dihidangkan

0 comments: