NASI AYAM

5:02 PM Posted In Edit This 0 Comments »

BAHAN-BAHAN

3 cawan beras-dicuci dan ditoskan
5 ¼ cawan air rebusan ayam
100 gm halia
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
4 helai daun pandan
2 sudu besar minyak masak
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga cengkeh
Bunga lawang

CARA-CARA MEMBUAT NASI AYAM

1. Tumis bawang merah,bawang putih,halia,kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkeh dan buah pelaga.
2. Masukkan beras dan kacau.
3. Masukkan air rebusan ayam dalam rice cooker dan masukkan beras yang ditumis tadi bersama dengan daun pandan.
4. Tutup dan masak


BAHAN-BAHAN MEMBUAT AYAM PERAPAN

Ayam perapan ( Ayam dibuang kulit )
1 ekor ayam anggaran 2 kg – ayam tak perlu direbus dan dipotong 4
3 sudu besar kicap cair
75 ml sos tomato
2 sudu besas sos cili
1 sudu besar madu asli
2 sudu basar gula melaka-cincang halus
1 sudu besar jus limau kasturi
2 susu teh parutan halia
3 ulas bawang putih-cincang halus
2 sudu besar air
sedikit madu + minyak bijan-untuk kilatkan ayam

CARA-CARA MEMBUAT PERAPAN AYAM

1. Campurkan kesemua bahan perapan dan perap ayam yang telah dipotong 4 bahagian tadi semalaman. Masukkan dalam peti sejuk yang bukan ditempat beku tu ye.
2. Goreng ayam tadi dalam minyak penuh.
3. Api mestilah perlahan kerana ayam yang diperap dengan madu dan gula melaka kalau api besar ayam akan menjadi hitam.
4. Apabila ayam diangkat,sapukan terus dengan madu+minyak bijan,so akan nampak ayam berkilat gitu.

BAHAN-BAHAN MEMBUAT SUP AYAM

Sedikit kaki ayam dan bahagian tulang ayam
Halia
Bawang putih
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Bunga cengkeh
Buah pelaga
Gula dan garam secukup rasa
Sedikit daun bawang dan daun sup
Air secukupnya
Sedikit bawang goreng-buat sendiri


CARA-CARA MEMBUAT SUP AYAM

1. Rebus semua bahan sup ayam tadi sehingga masak.
2. Sesuaikan rasanya,tambah gula melaka untuk melazatkannya.
3. Bila masak taburkan bawang goreng dan tutup serta angkat.

SOS CILI

200 gm cili merah besar
50 gm bawang putih
1 sudu besar gula melaka
1 sudu teh garam
80 ml jus limau kasturi
½ botol sedang sos cili thai
1 sudu air rebusan ayam

- Blend semua bahan untuk membuat sos cili dan masak sedikit sehingga agak pekat

SOS KICAP

2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili - guna sos life
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap manis – kipas udang
5 sudu besar air rebusan ayam
1 sudu teh gula merah
1 susu teh minyak bijan

- Campurkan kesemua bahan sos kicap dan kacau sebentar di atas api

Jangan lupa timun, tomato dan karot untuk hiasan









0 comments: