7:59 PM Posted In Edit This 0 Comments »

KUIH LOMPAT TIKAM


Bahan-bahan: Lapisan Hijau
1 cawan tepung beras
1 sb tepung jagung
3 cawan santan cair
1/2 cawan jus pandan + pewarna hijau
1 sk air kapur
secubit garam

Cara menyediakan:
1. Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang.
2. Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
3. Masakkan adunan diatas api sebentar dan masukkan dalam loyang dan kukus selama 15 minit.
4. Bila dah masak cakarkan sikit permukaan kueh supaya memudahkan bahagian lapisan santan melekat.

Bahan-bahan: Lapisan Putih
1setengah cawan tepung beras
1 sb tepung jagung
4 cawan santan pekat
1 sk garam

Cara menyediakan:
1. Campurkan semua bahan dan tapiskan.
2. Masakkan bahan kuih ini sekejap diatas api.
3. Tuangkan adunan diatas lapisan hijau.
4. Kukuskan selama 15 minit dan sejukkan
5. Bila dah sejuk potong kueh dan hidangkan dengan air gula merah.

Air Gula Merah


Bahan-bahan:
1 cawan gula merah
1 cawan gula biasa
2 cawan air
1 helai daun pandan [ koyakkan dan simpul]

Cara menyediakan:
1. Masakkan semua bahan sehingga mendidih.
2. Tapiskan dan hidangkan bersama kueh lompat tikam.

0 comments: