9:55 PM Posted In Masakan Laut Edit This 0 Comments »
SAMBAL UDANG & PETAI
Bahan-bahan:
500 gm udang [buangkan kulit dan bersihkan]
30 biji buah petai
1 labu bawang besar [potong gelang]
½ cawan jus asam jawa
3 sb sos tomato
Minyak
Garam
Gula
Bahan Mesin
20 tangkai cili kering- direndam
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak.
2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kacau rata dn biarkan sehingga naik minyak.
3. Masukkan udang, petai , bawang besar dan garam serta sedikit gula. Masakkan sehingga pekat dengan api kecil.
4. Bila dah nampak pekat boleh tutup api dan masukkan dalam mangkuk hidangan.
0 comments:
Post a Comment