9:05 PM Posted In mee dan pasta Edit This 0 Comments »
BIHUN SUP UTARA
Bahan A:
1 paket bihun [ rendamkan dan celur sebentar bersama 2 sb kunyit ]
Bahan Kuah:
500 gm daging [potong besar]
300 gm perut
1 bungkus rempah bunjut
2 inci halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 sb lada hitam [tumbuk kasar]
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
garam
air secukupnya
Bahan Hiasan:
daun sup dan daun bawang [ hiriskan]
lobak asin cincang
bawang goreng
cili merah [hiriskan]
limau kasturi [belah 2]
Bahan Sos Cili:
10 biji cili merah
1 bawang putih
1 sb cuka
garam
gula dan air
Semua bahan dikisar halus dan masakkan sahingga mendidih dan pekat
Cara menyediakan:
1. Rebuskan bahan kuah sehingga daging betul-betul lembut.
2. Daging dan perut dihiriskan nipis.
3. Celurkan bihun supaya lembut dan toskan.
4. Masukkan bihun dan daging serta bahan hiasan dalam mangkuk dan letakkan kuah.
5. Hidangkan,
0 comments:
Post a Comment