9:12 AM Posted In Masakan Laut Edit This 0 Comments »
SIAKAP SWEET SOUR
Bahan-bahan ( 4 orang makan )
1 ekor ikan siakap (berat dlm 500gm)
Sedikit tepung jagung
5 ulas bawang putih ditumbuk lumat
1 1/2 labu bawang besar ditumbuk lumat
2 sb cili kisar
5 sb sos tomato
5 sb sos cili
2 batang serai diketuk
2 biji tomato dibelah 6
1 labu bawang besar dimayang bulat
Sedikit minyak
gula dan garam
hirisan nanas dalam tin
sedikit daun sup dan daun bawang – dihiris
Cara menyediakan:
1. Gaul ikan dengan garam dan kunyit, golekkan dalam tepung jagung.Goreng dalam minyak yang banyak sehingga masak.
2. Dalam kuali lain. Ambil sesenduk minyak goreng ikan. Panaskan dan tumis cili kisar, Apabila cili boh agak garing, masukkan bahan yang ditumbuk. Kacau sebentar.
3. Masukkan sos tomato, sos cili dan serai. Kacau sebati.
4. Masukkan gula dan sedikit garam. Jangan masuk garam lebih kerana ikan sudah ada garam. Rasa agak ada rasa masam, manis.
5. Masukkan ikan yg tlh digoreng dan ratakan kuah pada ikan.
Bila dah cukup rasa masam, masin dan manis, tabur bawang potong dan tomato. Sedia untuk dihidang. Ketika dihidang bolehlah ditabur dgn daun sup dan daun bawang serta hirisan nanas.
0 comments:
Post a Comment