9:36 AM Posted In Masakan Laut Edit This 0 Comments »
KETAM BERCILI
Bahan-bahan:
1 kg ketam bunga (bersihkan)
serbuk kunyit
Garam
Minyak yang banyak untuk menggoreng ketam
Bahan A:
10 tangkai cili kering (rendam & kisar)
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
1 cm halia
2 batang serai
Bahan B:
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
Cara menyediakan:
1) Bersihkan ketam dan gaulkan dengan kunyit dan garam. Panaskan minyak dan goreng ketam dengan terendam hingga masak.
2) Kisarkan bahan A. Dalam mangkuk lain gaul sebati bahan B.
3) Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan A hingga naik bau. Masukkan pula bahan B. Masak hingga sedikit pekat. Masukkan ketam.
0 comments:
Post a Comment