5:57 AM Posted In Ayam Edit This 0 Comments »
Gulai Ayam Berempah
Bahan – bahan:
Seekor ayam - di potong ikut citarasa anda
15 - 20 tangkai cili padi - ditambah jika suka pedas
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Kunyit hidup - aggaran 2cm2 batang serai - dititik
1 sk ketumbar
1sk jintan putih
3 - 4 biji ubi kentang - di belah 4
Santan dari sebiji kelapa - asingkan patinya
Garam secukupnya
Sedikit minyak unutk menumisCara menyediakan:
1. Cili padi ,bawang merah ,bawang putih,dan kunyit hidup di tumbuk halus .
2. Goreng tanpa minyak ketumbar dan jintan putih kemudian tumbuk halus.
3. Tumiskan bahan tumbuk bersama ketumbar dan jintan putih yang telah ditumbuk tadi sehingga naik baunya
4. Masukkan serai dan ayam .. balik - balikkan ..kemudian tutup periuk dan
perlahankan api ...biarkan selama lebih kurang 5 - 10 minit
( supaya ayam sebati dengan bahan tumisan tadi )
5. Masukkan santan cair biarkan mendidih kemudian masukkan ubi kentang
6. Masukkan pati santan , garam dan sedikit perahan air asam jawa .Biarkan seketika ..kemudian bolehlah dihidangkan
0 comments:
Post a Comment