5:57 AM Posted In Edit This 0 Comments »

Gulai Ayam Berempah

Bahan – bahan:

Seekor ayam - di potong ikut citarasa anda

15 - 20 tangkai cili padi - ditambah jika suka pedas

3 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

Kunyit hidup - aggaran 2cm

2 batang serai - dititik

1 sk ketumbar

1sk jintan putih

3 - 4 biji ubi kentang - di belah 4

Santan dari sebiji kelapa - asingkan patinya

Garam secukupnya

Sedikit minyak unutk menumis

Cara menyediakan:

1. Cili padi ,bawang merah ,bawang putih,dan kunyit hidup di tumbuk halus .

2. Goreng tanpa minyak ketumbar dan jintan putih kemudian tumbuk halus.

3. Tumiskan bahan tumbuk bersama ketumbar dan jintan putih yang telah ditumbuk tadi sehingga naik baunya

4. Masukkan serai dan ayam .. balik - balikkan ..kemudian tutup periuk dan
perlahankan api ...biarkan selama lebih kurang 5 - 10 minit
( supaya ayam sebati dengan bahan tumisan tadi )

5. Masukkan santan cair biarkan mendidih kemudian masukkan ubi kentang

6. Masukkan pati santan , garam dan sedikit perahan air asam jawa .Biarkan seketika ..kemudian bolehlah dihidangkan

0 comments: