8:44 PM Posted In Edit This 0 Comments »

KARIPAP PUSING


Bahan-bahan:

½ kg tepung gandum
3sb marjerin
air (ikut kelembutan adunan)


Cara menyediakan:
1. tepung gandum..dibahagi dua bahagian
2. satu bahagian..bancuh dengan air..cam nak buat karipap biasa tu.. (A)
3.satu bahagian tepung gandum..campurkan dengan marjerin..bubuh banyak sket marjerin tuh..uli sampai jadi tepung karipap..(B)
4. kepalkan yg A..bulat2..uli2 kat tangan..then leperkan sedikit..tak yah nipis..tebal tak pe.
5. kepalkan yg B..bulat2..
6.masukkan B (tepung bermajerin tuh) kedalam A yg dalam keadaan leper tuh..maksudnya..bungkus B dalam A.
7.bulatkan semula..campuran tuh..uli kat tangan supaya jadi bulat..
8.guna pencanai..leperkan campuran tuh...leper2....kan jadi rata...
9. gulung campuran tepung yg dah leper tuh..gulung kan jadi panjang kan...
10.amik pencanai ....penyekkan gulungan tuh...so..gulungan tadi jadi rata balik..then ..
11. gulung semula.. amik pisau..potong gulungan tuh.kecik2.tebal lebih kurang satu cm.. then amik pencanai..leperkan gulungan yg dah dipotong kecik2 tuh...anda akan dapati tepung adunan tu...rata..dan permukaan akan nampak 2 lapisan..yg bermajerin dan tepung biasa..masukkan inti,,,,klip pakai tangan..goreng....

0 comments: