10:15 PM Posted In Edit This 0 Comments »

KEROPOK LEKOR PERANTAU

Bahan-bahan:
2 cawan isi ikan
2 cawan tepung jagung
1 cawan tepung kanji (tapioca starch)
1 sk garam
ais ketul secukupnya (boleh guna air sejuk dlm peti klu tak ada ais ketul)
secubit serbuk perasa jika suka

Cara menyediakan:
1. Bersihkan ikan
2. Asingkan tulang dan isinya
3. Mesinkan isi ikan sehingga hancur
4. Masukkan tepung kanji/sagu dan mesin sekali lagi sambil menambahkan sedikit demi sedikit ketulan ais/air sejuk sehingga mendapat adunan yg lembut.
5. Pastikan adunan tidak terlalu lembik atau keras
6. Gentel / uli dengan tangan membentuk saiz memanjang
7. Panaskan air hingga mendidih dan masukkan keropok lekor
8. Angkat setelah ia timbul dipermukaan air beberapa ketika
Boleh dimakan terus atau digoreng

0 comments: