5:26 AM Posted In Daging Edit This 0 Comments »
Sate Ayam Dan Daging
Bahan-Bahan:
500 gm daging ayam/daging lembu
3 inci lengkuas - dikisar
1 inci halia - dikisar
4 batang serai - dikisar
1 sk jintan manis - dikisar
1 sk jintan putih- dikisar
10 sb gula - dikisar
3 ulas bawang merah- dikisar
2 inci kunyit hidup - dikisar
2 sk garam halus - dikisar
sebatang serai diketuk sedikit
sedikit minyak masak - untuk direcikkan atas satey ketika membakar
Cara menyediakan:
1. Perapkan daging ayam/lembu dengan bahan yang telah dikisar selama satu malam.
2. Cucukkan daging yang telah diperap dengan menggunakan lidi sate.
3. Bakar sambil merecik-recikkan minyak masak menggunakan serai ygn diketuk di atas dapur sate hingga masak.
4. Siap bolehlah dihidangkan bersama kuah kacang, timun, ketupat dan bawang hiris
0 comments:
Post a Comment