9:06 PM Posted In Kuih-Muih Edit This 0 Comments »
KUIH KASWI
Bahan-bahan:
150gm gula Melaka
75gm gula merah
75gm gula pasir 200ml air (untuk masak gula)
1 helai daun pandan
300gm tepung beras
2 1/2 sb tepung sagu
1/4 sk kapur (dicampur sedikit air)
1/4 sk garam
250ml air
230gm kelapa parut dibuang kulit
1 sk garam (digaul dengan kelapa)
Cara menyediakan:
1) Masak gula Melaka, gula merah, gula pasir, air dan daun pandan di dalam periuk sampai cair. 2) pastu angkat, tapis dan biarkan sejuk.
3) gaul tepung beras, tepung sagu, kapur, garam dan air di dalam mangkuk lain.
4) Kena tapis sebab tak nak ada gentel2 tepung atau kapur .. nanti tak cantik kuih tu .. pastu isi dalam acuan atau loyang kuih.
5) pastu kukus dalam 20 minit. make sure pengukus tu panaskan dulu dalam 3,4 minit
6) nak makan tu ... potong cantik2 pastu salut kelapa parut
0 comments:
Post a Comment